Rehber - Linuxta MTR Aracı: Ağ Sorunlarınızın Sherlock’u 🕵️ | Toplama Pc Forum
Merhaba! Bugün sizlere Linux dünyasının "kayıp paket dedektifi" olan MTR aracını tanıtacağım. Hem teknik detayları öğrenmek isteyenler hem de "Ben ağ sorunlarına çözüm arıyorum!" diyenler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladım. Gelin, MTR’nin ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve gizli silahları olan parametrelerini keşfedelim!

MTR Nedir?

MTR (Matt’s Traceroute), klasik traceroute ve ping araçlarının birleşmiş hali gibi düşünebilirsiniz. Tek komutla, hedef sunucuya giden yoldaki tüm atlama noktalarını (router’lar) gerçek zamanlı olarak analiz eder. En büyük avantajı, sürekli veri akışı sağlaması ve kayıp paketleri, gecikmeleri anında tespit etmesi. Özellikle "İnternetim neden yavaş?" dediğiniz anlarda imdadınıza yetişir!

MTR Nasıl Kurulur?

Linux dağıtımlarında genellikle varsayılan olarak gelmez. Kurulum için paket yöneticinizi kullanmalısınız:
  • Debian/Ubuntu:
    Bash:
    sudo apt install mtr
  • CentOS/Fedora:
    Bash:
    sudo yum install mtr
  • Arch/Manjaro:
    Bash:
    sudo pacman -S mtr

Temel Kullanım: Başlangıç Rehberi

En basit haliyle MTR’yi çalıştırmak için terminale şunu yazın:
Bash:
mtr google.com
Bu komut, google.com adresine giden yolu ve her bir atlama noktasındaki istatistikleri gerçek zamanlı olarak gösterir. Çıktıda aşağıdaki bilgiler yer alır:
Çıktıda Görecekleriniz: Ekran Görüntüsü_28-Ocak-2025_18.38.57.jpeg
  • Host: Atlama noktasının adı(adresi).
  • Loss%: Paket kaybı yüzdesi.
  • Sent: Gönderilen paket sayısı.
  • Last: Son paketin gecikmesi (ms).
  • Avg: Ortalama gecikme (ms).
  • Best: En düşük gecikme (ms).
  • Wrst: En yüksek gecikme (ms).
  • StDev: Gecikme standart sapması.
Nasıl Durdurabilirim?
q tuşuna basın veya Ctrl+C ile çıkın.

Özel Parametreler: MTR’nin Gizli Yetenekleri 🔥

MTR’yi "sıradan" olmaktan çıkarıp "profesyonel" yapan parametrelerle tanışın:

1. -c: Paket Sayısını Belirle

Belirli sayıda paket gönderip otomatik olarak durmasını sağlar.
Bash:
mtr -c 20 google.com
20 paket gönderip çıkar.

2. -n: DNS Ters Çözümleme Yapma

Router’ların IP’lerini hızlıca görmek için DNS sorgularını devre dışı bırakır.
Bash:
mtr -n google.com

3. -r: Rapor Modu

Sonuçları terminalde değil, rapor formatında kaydetmek için kullanılır (script’lerle çalışırken ideal).
Bash:
mtr -r -c 10 google.com > rapor.txt

4. -s: Paket Boyutunu Değiştir

Varsayılan paket boyutu 64 byte’dır. Büyük paketlerle test yapmak için:
Bash:
mtr -s 1000 google.com
1000 byte’lık paketler gönderir.

5. -z: AS (Autonomous System) Numaralarını Göster

Router’ların hangi AS’e (Özerk Sistem) ait olduğunu görüntüler (ISP veya şirket bilgisi).
Bash:
mtr -z google.com

Hangi Durumlarda MTR Kullanılır? 🚨

• İnternet Gecikmesi (Ping Yüksekliği): Hangi router’da sorun olduğunu bulmak için.
  • Paket Kaybı (Loss%): Özellikle oyun veya VoIP’te kopmalar yaşıyorsanız.
  • ISP Şikayeti: "Router’ınızda sorun var!" diye teknik destekle konuşurken kanıt sunmak için.

Pro İpucu: MTR ile Sorun Tespiti

• Kayıp Paketler (%Loss): Bir router’da sürekli %10+ kayıp varsa, o nokta sorunlu olabilir.
  • Gecikme Artışı: Belli bir router’dan sonra ping süreleri aniden yükseliyorsa, o bölgedeki ağ yoğunluğunu işaret eder.
  • AS Numarası: Sorunlu router’ın hangi şirkete ait olduğunu öğrenip doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

MTR, ağ sorunlarınızı çözerken size gerçek zamanlı veri sunan bir süper kahraman. Parametrelerle oynayarak, özelleştirilmiş testler yapabilir ve sorunun kaynağını hızla bulabilirsiniz. Unutmayın, "Linux’ta çözüm her zaman bir komut uzakta!"

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son mesajlar

Yeni Konular

Kurallar Yardım Kullanıcılar
Sohbet Özelliği sadece üyelerin sohbet etmesi için oluşturulmuştur. Geri kalan tüm yardımlaşmalar forum kısmından devam edecektir.

Şu konuya bakabilir misiniz tarzı sohbet dışı yazılar da yasaktır.

Hiçbir odaya katılmadınız.

Hiçbir odaya katılmadınız.
    Geri
    Üst Alt