
Anksiyete, yaklaşmakta olan tehdit veya stres unsuruna karşı korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşandığı psikolojik bir durumdur. Genellikle beyinde doğal olarak bulunan birtakım kimyasallarda oluşan dengesizlik sebebiyle meydana gelen anksiyete, genetik faktör, stres, kronik hastalıklar, uyuşturucu madde kullanımı ve çevresel faktörler anksiyete oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Anksiyete, kişinin hiçbir sebep olmaksızın duyduğu kaygı ve sıkıntı durumudur. Kaygı bozukluğu olarak da bilinen anksiyete, kişide bir anda ortaya çıkan terleme, hızlı kalp atışı, terleme, hızlı nefes alıp verme gibi belirtilere sebep olur. Anksiyete hastalığının bazı belirtileri arasında kendini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmek, nefes darlığı, ağız kuruluğu yaşamak, kötü bir şey olacakmış gibi endişeli hal, kalp atışlarında yaşanan aşırı hızlanma, aşırı terleme, ellerde titreme hali, odaklanma, konsantrasyon problemleri, hazımsızlık sıkıntıları, kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma hali ve uyku problemleri sayılabilir.
Anksiyete bozuklukları toplumda oldukça yaygındır ve her yaştan insanı etkileyebilir. Anksiyete bozukluklarının pek çok farklı türü vardır. Genel olarak yoğun bunaltı duygusu veya 6 aydan uzun süredir anksiyete problemi yaşamak anksiyete bozukluğunun habercisi olur.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete bozukluklarının başlıca belirtileri şunlardır:
Psikolojik Belirtiler
- Aşırı endişe ve korku hissi
- Gerginlik ve huzursuzluk
- Panik atak yaşama
- Kötü bir şey olacakmış gibi hissetme
- Konsantrasyon güçlüğü
- Dikkat dağınıklığı
- Uykusuzluk veya uyku problemleri
- Terleme
- Titreme
- Hızlı kalp atışı
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Mide bulantısı
- İshal
- Baş ağrısı
- Kas gerginliği
- Yorgunluk
- Kaygı verici durumlardan kaçınma
- Aşırı tetikte olma hali
- Tırnak yeme
- Saç yolma
- Elleri sıkma
- Ayak sallama
Son düzenleme: